ecograf portabil covid

COVID-19. Rolul ecografiei pulmonare in tratarea noului coronavirus

Rolul ecografiei pulmonare in evaluarea mai multor patologii respiratorii este astazi documentat pe larg. Totusi, folosirea ultrasonografiei in evaluarea pacientilor suspectati sau confirmati cu COVID-19 (si in general in contexte cu risc epidemiologic ridicat), in special folosind dispositive portabile, are o serie de implicatii.

 

Mobilitate ridicata

 

Ecograf wireless Acuson Freestyle

Imaginea la nivelul plamanilor poate fi obtinuta direct de la patul pacientului de catre acelasi clinician evaluator, in acest fel este redus numarul medicilor potential expusi la virus.
In acest moment, utilizarea imagisticii traditionale, cum ar fi radiologia fixa / X-Ray sau tomografia / CT scan, necesita mutarea pacientului in sectia de radiologie. Acest lucru poate implica expunerea altor persoane, de la personal medical, la alti pacienti ce ar putea necesita o tomografie mai tarziu, pentru alte motive.

 

Mai putini medici implicati

 

Folosind ecografia pulmonara, acelasi clinician poate consulta pacientul, poate face un test de sange sau insera o linie intravenoasa sau sa obtina imagini ale plamanilor.

Este o informatie importanta in contextul in care cele mai noi date arata ca, in tarile cele mai afectate, cum ar fi China sau Italia, intre 3 si 10 % din pacientii infectati sunt personal medical. In Romania, procentul personalului medical din randul celor infectati este mai mare de 20%. Acest lucru determina, in cele mai multe spitale si o criza a personalului medical.

 

Triaj eficient

 

Ecografia pulmonara permite un prim screening ce poate separa pacientii cu risc scazut de pacientii cu risc ridicat, ce pot necesita investigatii imagistice suplimentare.

 

Sondele ecografului Freestyle pot fi introduse in huse speciale sau scufundate integral in dezinfectant

Dezinfectare usoara

Dispozitivele cu ultrasunete, in special cele portabile, sunt cu mult mai usor de dezinfectat sau sterilizat datorita dimensiunilor reduse si designului special conceput pentru asta. Unele sisteme cu ultrasunete au traductori ce pot fi introdusi in huse dedicate sau scufundati integral in lichid pentru a fi dezinfectate.

 

 

Adaptare usoara la orice conditii

 

Ecografia pulmonara poate fi realizata in spatii mai putin conventionale sau pe marginea patului. Acesta este un aspect important cata vreme tarile grav afectate, ca Italia, SUA, Spania sau Franța, se confrunta cu o criza a paturilor la nivelul spitalelor

 

Nu emite radiatii

 

Ultrasonografia pulmonara nu emite radiatii si poate fi efectuata la fiecare 12 sau 24 de ore pentru urmari indeaproape conditiile clinice si deasemenea pentru a detecta devreme schimbari in evolutia plamanilor.

 

Poate fi realizata si in afara spitalelor

Ecograf portabil

Ultrasonografia pulmonara poate fi cu usurinta efectuata in afara spatiilor traditionale, chiar la domiciliul pacientului, cand situatia o cere. Deasemenea, permite generalistilor o mai buna evaluare a pacientilor, lucru ce conduce la un triaj mai eficient al pacientilor ce urmeaza sa fie spitalizati.

 

Costa mai putin

 

In ultimul rand, echipamentele cu ultrasunete sunt mai putin costisitoare iar in situatii de raspandire masiva poate fi aplicata la o scara mai larga, compatativ cu imagistica traditionala.

 

Sursa: European Review for Medical and Pharmacological Sciences