Ecografia in tratarea pacientilor cu COVID-19

Pandemia generata de COVID-19 isi continua dezvoltarea rapid, cu precadere in Statele Unite si Europa. O parte a acestui ansamblu, esentiala in ingrijirea pacientilor cu simptome specifice, o prezinta procedurile imagistice. Pe langa tomografia computerizata (CT) si investigatiile radiologice, un rol din ce in ce mai important in evaluarea pacientilor cu COVID-19 prezinta ecografia pulmonara.

 

Ansamblul clinic pe care COVID-19 in cuprinde, are in componenta sa de la forme usoare de afectiuni respiratorii pana la insuficiente pulmonare severe. O decizie rapida si sigura trebuie luata de catre cadrele medicale, facand o triere intre pacientii cu pneumonia asociata cu SARS-CoV-2 si restul afectiunilor pulmonare.

 

Diagnosticul pus pacientilor care sunt depistati cu COVID-19 se bazeaza in prim pas pe testul reactiei de polimerizare in lant (real-time PCR) care se obtine cu ajutorul unor probe prelevate de la nivelul tractului respirator. Cand a aparut suspiciunea de COVID-19, ulterior trebuie urmata procedura de investigatii cu CT sau raze X.

 

Ecografia pulmonara devine extrem de importanta

 

Totusi cand inevitabil, la un moment dat unitatile de urgenta sau sectiile de terapie intensiva au de aface cu un numar mare de pacienti infectati cu COVID-19 sau se pregatesc pentru un val de pacienti, ecografia pulmonara devine extrem de importanta. Fiind de altfel gandita tocmai pentru a putea fi utilizata langa patul pacientului, sub forma ecografiei la locul de ingrijire (point-of-care-ultrasound).

Cititi articolul integral pe www.romedic.ro