digitalizare sistem medical

Transformarea digitală se întâmplă ACUM. Ecosistem digital pentru un sistem medical aliniat la realitate

Transformarea digitală înseamnă adaptare la realitate. O adaptare mai degrabă necesară decât facultativă, căci în era în care tehnologia dictează nu doar viitorul, ci şi imediatul, un pilon al societăţii, aşa cum este sistemul de sănătate, nu mai poate rămâne în trecut. Esenţa digitalizării sistemelor de sănătate constă în şanse mai multe şi mai mari pentru pacienţi. Şi mai simplu spus, în îngrijire mai bună şi vieţi salvate.

Transformarea digitală este inevitabilă în toate domeniile. Ea se poate întâmpla mai devreme sau mai târziu. Mai devreme este întotdeauna ideal, mai ales pentru un sistem de sănătate unde timpul este cea mai preţioasă resursă. Mai târziu poate fi, aici, prea târziu. De aceea este important să conştientizăm la momentul potrivit ce poate digitalizarea să ofere.

Medicina de înaltă calitate, precisă, personalizată şi dedicată întru totul pacientului, presupune resurse. Dacă pentru resursele fizice se pot găsi soluţii, pentru cele umane, mai greu. Numărul profesioniştilor din sănătate nu ţine atât de uşor pasul cu nevoile din sistem. Însă discrepanţa dintre ceea ce se cere şi ce poate fi oferit se poate reduce când folosim mai eficient resursele existente deja. Aici intervine digitalizarea.

Transformarea digitală trebuie, însă, gândită strategic pentru a fi sustenabilă. Ca un ecosistem. Aparatura medicală de calitate este baza, însă ea trebuie susţinută şi de interfaţe digitale, interconectari de date si de soluții software dedicate. Astfel, digitalizarea poate deveni cel mai de încredere aliat al echipei medicale în tratarea unui pacient.

Supermedical a gândit transformarea digitală prin armonizarea a trei planuri esenţiale:

Imagistică inteligentă

Necesară pentru a obţine date precise, de înaltă calitate.

Proiectarea şi fabricarea aparaturii medicale de azi  permite o operare mai uşoară pentru tehnician, proceduri personalizate pentru pacienţi şi rezultate solide pentru radiolog. Valorificând noile posibilităţi oferite de digitalizare, putem transforma datele obţinute în expertiză.

 

Interfeţe digitale

Pentru transmitere și interconectare de date. Sistemul medical românesc ocupă antepenultimul loc din Europa la gradul de alfabetizare digitală, potrivit unui studiu FutureProofing Healthcare. Iar acest lucru se traduce în timp preţios pentru sănătatea sau viaţa pacienţilor care se pierde pentru că nu avem soluţii pentru interconectarea actorilor din domeniul medical.

Dintre sistemele din România, sistemul de sănătate este cel care produce cea mai mare cantitate de date și în acelasi timp utilizează cantitatea cea mai mică de informație. Irosim informație pe care am putea-o utiliza în beneficiul pacienţilor, medicilor, spitalelor și al întregului sistem.

Avem nevoie de sisteme de transmitere de date în format digital, paperless. Să punem în mişcare informaţia, nu oamenii!

 

Inteligenţă artificială (AI)

Pentru suportul ghidat al deciziilor clinice.

Numărul examinarilor imagistice creşte constant dar numărul specialiştilor  nu creşte proportional. Gradul de încărcare al unui radiolog creşte dramatic, uneori şi la peste 12 ore/zi. Intervine suprasolicitarea, timpul de interpretare devine insuficient, iar rata de eroare poate creşte.

Însă lucrurile pot fi îmbunătăţite. Astăzi, datorită tehnologiei, radiologii pot beneficia de asistenţă şi interpretare de imagine, postprocesare automată sau algoritmi bazaţi pe inteligenta artificială, care reduc presiunea de a face sarcini de bază, repetitive şi solicitante, şi pot creşte precizia diagnosticului.

Ce oferă soluţia de digitalizare furnizată de SUPERMEDICAL?

Soluţia noastră digitală este formată dintr-un sistem de arhivare şi transfer de date PACS, o platformă unificatoare pentru întreaga unitate medicală HCM – care centralizează toate informaţiile medicale în format digital, paperless, putând fi interconectată cu alte unităţi medicale, şi interfaţa cu pacientul – CONNECT prin care acesta primeşte datele medicale în mod accesibil, fără a fi nevoie de cunoştinţe avansate.